Τετάρτη 12 Νοεμβρίου 2008

ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ


Οι aiginites παρουσιάζουν ένα εκτενές αφιέρωμα στον τοπικό τύπο. Τα τελευταία χρόνια είδαμε στην Αίγινα τις εφημερίδες να πολλαπλασιάζονται, να ομορφαίνει η εμφάνιση και η στοιχειοθεσία τους, να κυκλοφορούν σε πιο τακτά διαστήματα και γενικότερα να μπαίνουν δυναμικά στο πολιτικό -και όχι μόνο- σκηνικό του νησιού. Ποιοί βρίσκονται όμως πίσω από κάθε εφημερίδα και ποιες οι πολιτικές τους πεποιθήσεις; Για τις ανάγκες του άρθρου οι aiginites αποφασίσαμε να χωρίσουμε τις εφημερίδες σε κατηγορίες με διάφορα κριτήρια όπως για παράδειγμα την κυκλοφορία τους, τον πολιτικό και εμπορικό τους προσανατολισμό κ.α.

ΟΙ ΒΑΣΙΚΟΙ ΠΑΙΧΤΕΣ: Σε αυτή τη κατηγορία εντάξαμε εφημερίδες, που λόγω υψηλού προυπολογισμού, έχουν μεγάλη κυκλοφορία σε φύλλα.

ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ(15θήμερη, δωρεάν)
Είναι η μεγαλύτερη σε κυκλοφορία εφημερίδα του νησιού και αυτή με τα περισσότερα σημεία διανομής. Εκδότης της είναι ο κ. Άρης Σώρρης, πολιτικά προσκείμενος στο ΣΥνασπισμό της Ριζοσπαστικής Αριστεράς. Ίσως αυτός είναι και ο λόγος για τον οποίο βλέπει κανείς αρκετά συχνά σχόλια και άρθρα (ευμενή πάντα) για τον βουλευτή Ά Πειραιά του ΣΥΡΙΖΑ κ. Θεόδωρο Δρίτσα. Διευθυντής σύνταξης είναι ο Κ. Ντρης Κώστας. Πριν δημιουργήσει με τον κ. Σώρρη τη Νέα Εποχή, ο κ. Ντρης ήταν εμπορικός διευθυντής των Νέων του Σαρωνικού. Στη νέα τους προσπάθεια, ο ένας έβαλε την τεχνογνωσία, καθότι τυπογράφος στο επάγγελμα, και ο άλλος ………. το πελατολόγιο της πρώην του δουλειάς. Βέβαια στη ελεύθερη αγορά όλα επιτρέπονται! Και οι δυο τους υπήρξαν ένθερμοι υποστηριχτές του Κουκούλη προεκλογικά. Ο μεν κ. Σώρρης μέσω της κίνησης «Αίγινα για σένα», ο δε κ. Ντρης βρισκόταν καθημερινά στο προεκλογικό κέντρο Κουκούλη. Έγραφε μέχρι και τα συνθήματα του κοινού στις προεκλογικές του ομιλίες. Η εφημερίδα ξεκίνησε τις εργασίες της το Γενάρη του 2007, μαζί με τη νέα δημοτική αρχή. Πολλοί αποδίδουν το όνομα της εφημερίδας στη «νέα εποχή» Κουκούλη. Σε επίπεδο ύλης είναι υπερπλήρης για τα τοπικά δεδομένα φθάνοντας ακόμη και τις 40 σελίδες σε κάποια φύλλα. Πρόσφατα η εφημερίδα απέκτησε και site στο internet. Είναι κοινό μυστικό πως τα στελέχη της εφημερίδας έχουν στις μνήμες των κινητών τους αριθμούς των διοικούντων το Δήμο έχοντας άμεση πρόσβαση στη πληροφορία. Αυτή η λευκή επιταγή προς το Δήμο έχει αρκετές φορές ενοχλήσει πολύ κόσμο. Αυτό τον καιρό, που η περίοδος χάριτος για την διοίκηση Κουκούλη έχει τελειώσει, η εφημερίδα κάνει κάποιες απόπειρες άσκησης κριτικής, κυρίως μικρής ισχύος.
Αγαπημένη μας στήλη: το Λαβράκι. Πίσω από το Λαβράκι κρύβεται ένας εκ των δύο ιδρυτών της εφημερίδας. Ε, μη σας τα δίνουμε και όλα έτοιμα στο πιάτο…

ΝΕΑ ΤΟΥ ΣΑΡΩΝΙΚΟΥ (15θήμερη, δωρεάν)
Πρόκειται για την πρώτη εφημερίδα τύπου «free-press» που εμφανίστηκε στον Αργοσαρωνικό πριν από μερικά χρόνια. Την εκδίδει ο κ. Μιχάλης Δρακάκης, Πειραιώτης με αιγινήτικη καταγωγή. Ο κ. Δρακάκης ήταν υποψήφιος νομαρχιακός σύμβουλος Πειραιώς με τον κ. Σπυρίδωνα, πρώην Δήμαρχο Πόρου και σημερινό Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδος. Έχοντας ήδη γνώσεις γύρω από το «στήσιμο» εφημερίδας ξεκίνησε με γραφεία στην Αίγινα και με συνεργάτες στις γύρω περιοχές. Σήμερα τα γραφεία του βρίσκονται στον Πειραιά και η εφημερίδα φαίνεται να έχει χάσει το ενδιαφέρον της για το κομμάτι της διαφημιστικής πίτας που της αναλογεί στην Αίγινα. Η κυκλοφορία της χτυπάει στα ίσα αρκετές φορές αντίστοιχα free-press του Πειραιά. Τον τελευταίο καιρό πολλοί Αιγινήτες επιχειρηματίες σταματούν τη συνεργασία τους με την εφημερίδα λόγω των υψηλών τιμών της στις διαφημίσεις. Η αλήθεια είναι πως ο ανταγωνισμός από τη Νέα Εποχή είναι πολύ μεγάλος. Άλλωστε, ο πρώην συνεργάτης του κ. Δρακάκη, κ. Ντρης, ήξερε ακριβώς που να χτυπήσει τις τιμές των Νέων του Σαρωνικού. Όσον αφορά στο πολιτικό κομμάτι, μόνιμος συνεργάτης της εφημερίδας στην Αίγινα είναι ο κ. Θεοδωράκης, Γραμματέας της τοπικής οργάνωσης της Νέας Δημοκρατίας στην Αίγινα και σύζυγος της πρώην υποψηφίας δημάρχου κ. Ψάλτη, η οποία πήρε μόνον 102 ψήφους σε όλο το νησί! Προεκλογικά η εφημερίδα, με αρθρογράφο για την Αίγινα τον κ. Μιχάλη Μουτσάτσο, προσπάθησε να κρατήσει ισορροπίες αλλά στο τέλος προσέφερε τη στήριξη της απλόχερα στον κ. Κουκούλη. Ο κ. Μουτσάτσος, ο οποίος αρθρογραφεί για τα τοπικά θέματα για πάνω από 30 χρόνια, αποχώρησε από την εφημερίδα. Φήμες τον έφερναν ως μόνιμο συνεργάτη στη Νέα Εποχή μα αυτός τα τελευταία χρόνια αρκείται μόνο σε στοχευμένες παρεμβάσεις σε αραιά διαστήματα, αξιοποιώντας το πλούσιο αρχείο του. Σε κάθε φύλλο της εφημερίδας, ο κ. Θεοδωράκης καταφέρεται εναντίον της δημοτικής αρχής και υποστηρίζει σθεναρά κάθε κίνηση και κάθε λέξη του κ. Μούρτζη. Άλλωστε με δυο-τρεις λέξεις μπορεί κάποιος να προβεί σε σειρά συσχετισμών: Νέα Δημοκρατία-Θεοδωράκης - Τζίτζης (Φίλιππος) – Μούρτζης.
Αγαπημένη μας στήλη: όλα τα λαογραφικά και ιστορικά άρθρα του κ. Γιώργου Μπήτρου.


ΦΩΝΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ(μηνιαία, δωρεάν)
Εκδίδεται από τον κ. Αλεξίου Νίκο. Πρωτοασχολήθηκε εκδοτικά δημιουργώντας εφημερίδα για υποψήφιο στις δημοτικές εκλογές (Κρεούζης). Διευθυντής της είναι ο τέως Αντιδήμαρχος επί δημαρχίας Μούρτζη, Κ. Μωρόγιαννης. Η εφημερίδα είναι «αντικουκουλική» με τη βούλα. Έχει αρκετά άρθρα τα οποία υπογράφονται με διάφορα ψευδώνυμα, για όσους ξέρουν όμως πρόκειται για ένα με δύο άτομα. Και αυτή η εφημερίδα είναι κατά κάποιο τρόπο παιδί των δημοτικών εκλογών του 2006. Λέγεται πως ο βασικός χρηματοδότης του όλου εγχειρήματος είναι μυστακοφόρος δημοτικός σύμβουλος ο οποίος θέλει να δημιουργήσει το εκδοτικό αντίβαρο της Νέας Εποχής. Σε κάθε της φύλλο θα βρει κάποιος επαινετικά σχόλια για τον δημοτικό σύμβουλο της αντιπολίτευσης κ. Σκλάβαινα καθώς και για το πολιτικό «αφεντικό» του, κ. Σακκιώτη. Από την άλλη, σε εκδοτική δυσμένεια βρίσκεται ο δημοτικός σύμβουλος κ. Σκίτσας, ο οποίος αν και εκλεγμένος με τον κ. Σακκιώτη, πολλές φορές διαφοροποιείται από την πολιτική του, τασσόμενος υπέρ των αποφάσεων Κουκούλη.
Αγαπημένη μας στήλη: «ο καρχαρίας».


ΟΙ ΒΕΤΕΡΑΝΟΙ:Πρόκειται για εφημερίδες που βρίσκονται για αρκετά χρόνια στο εκδοτικό σκηνικό της Αίγινας.


ΑΙΓΙΝΗΤΙΚΑ ΝΕΑ (μηνιαία, συνδρομητική)
Εκδίδεται από τον κ. Αδάμ Κώστα. Είναι ίσως η μακροβιότερη εφημερίδα του νησιού μας και αυτό από μόνο του αποτελεί κατόρθωμα. Πολλοί έχουν κατηγορήσει τον εκδότη της σαν εκδότη-ΟΦΑ (Όπου Φυσάει ο Άνεμος) ως προς τις παραταξιακές του προτιμήσεις. Προεκλογικά Ο κ. Κουκούλης έτυχε της υποστήριξης της εφημερίδας. Όμως στα πρώτα της βήματα της η νέα δημοτική αρχή βρήκε μπροστά της τα Αιγινήτικα Νέα δεχόμενη κριτική. Γιατί; Παίζει κάποιο ρόλο σε αυτή την αλλαγή πλεύσης το … τιμολόγιο; Στην εφημερίδα αρθρογραφεί και ο κ. Κουκούλης Νεκτάριος, εκπαιδευτικός, ο οποίος φέρεται από πολλούς ως υποψήφιος Δήμαρχος στις ερχόμενες εκλογές. Βέβαια για το χώρο τον οποίο εκπροσωπεί λέγεται ότι θα παλέψουν πολλά ονόματα, μεταξύ των οποίων ο κ. Σακκιώτης και η κ. Στάθη Τούλα, νομαρχιακή σύμβουλος Πειραιά με το ΠΑΣΟΚ. Οι aiginites εκτιμάμε πως θα γίνουν πολλές ανατροπές μέχρι να βρεθεί το αντίπαλο δέος του νυν Δημάρχου για το 2010.
Αγαπημένη μας στήλη:τα "σχόλια" στη τελευταία σελίδα.

ΠΟΛΙΤΗΣ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ (μηνιαία, δωρεάν)
Με δυο λόγια, πρόκειται για την εφημερίδα του ΚΚΕ. Γράφουν σε αυτή κυρίως στελέχη του κομμουνιστικού κόμματος και είναι μικρή σε μέγεθος. Η μαχητικότητα της είναι αντιστρόφως ανάλογη του αριθμού των σελίδων της. Καταφέρεται συχνά, σχεδόν σε κάθε της φύλλο, κατά των εκάστοτε διοικήσεων του Δήμου, αλλά και κατά οποιουδήποτε άλλου βρεθεί στον ιδεολογικό της δρόμο. Θα έλεγε κανείς πως πρόκειται για μια…αντιδραστική εφημερίδα. Παρόλα αυτά είναι η μόνη εφημερίδα που, λόγω εμφανούς απουσίας πολιτικού-δημοτικού κόστους, τολμάει να τα λέει όλα έξω από τα δόντια. Είναι για παράδειγμα η μόνη εφημερίδα που έχει γράψει καταγγελτικό άρθρο κατά του «τοπικού χορηγού» μας, των σούπερ μάρκετ Κρητικός.


ΜΑΧΗ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ(15θήμερη, τιμή:1,5ευρώ)
Εκδίδεται από τον κ. Νικολόπουλο. Ενώ προεκλογικά στήριξε Κουκούλη, τώρα η Μάχη της Αίγινας δίνει … μάχη εναντίον της διοίκησης Κουκούλη σε κάθε της φύλλο ενώ τάσσεται υπέρ του κ. Σακκιώτη, επικεφαλής της αντιπολίτευσης στην Αίγινα. Οι aiginites θεωρούμε απαράδεκτα υψηλό το τίμημα της εφημερίδας (1,5 €). Αρθρογραφεί ο κ. Βάρτζελης, υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος (αυτός ή η γυναίκα του) κάθε τέσσερα χρόνια με τον υποψήφιο Δήμαρχο του ΠΑΣΟΚ ή με όποιο συνδυασμό είναι πιο κοντά σε αυτό. Τον τελευταίο καιρό έχει ξεκινήσει μία προσωπική κόντρα μεταξύ του Δημάρχου και του κ. Νικολόπουλου. Αφορμή στάθηκαν δημοσιεύματα της Μάχης σχετικά με τις σχέσεις της αστυνομίας και του Δήμου τα οποία ο κ. Κουκούλης διέψευσε εκνευρισμένος στο δημοτικό συμβούλιο παρουσία του κ. Νικολόπουλου. Ο εκδότης από τότε συνεχίζει να απαντάει προσωπικά στο Δήμαρχο σε κάθε φύλλο του. Αυτή η «κοντρίτσα» έχει ενδιαφέρον (μικρό) και οι aiginites θα είμαστε …από κοντά για να δούμε που θα μας βγάλει.
Αγαπημένη μας στήλη: η νοσταλγική ματιά της Αίγινας στα άρθρα της τελευταίας σελίδας από την κ. Γαλάνη-Κρητικού.


Ο ΕΠΙΒΑΤΗΣ(μηνιαία, δωρεάν)
Εκδίδεται από τον κ. Φ. Χατζηπέρη, συνταξιούχο ναυτικό και πρώην υποψήφιο δημοτικό σύμβουλο με το συνδυασμό Κουκούλη στις πρόσφατες εκλογές. Από τις προηγούμενες πληροφορίες θα συμπέραινε κανείς ότι ο κ. Χατζηπέρης θα ήταν φίλα προσκείμενος στη δημοτική αρχή. Τουναντίον, ο «καπετάνιος» πέρυσι είχε προκαλέσει εντύπωση με ένα εξώφυλλο το οποίο περιείχε ένα γνωμικό της αρχαίας ελληνικής το οποίο εάν διαβαζόταν ηθελημένα λάθος γινόταν υβριστικό. Το εξώφυλλο είχε βέβαια αποδέκτη τη δημοτική αρχή. Ο κ. Χατζηπέρης είναι ο πρώτος αναπληρωματικός υποψήφιος σύμβουλος της διοίκησης Κουκούλη. Εάν κάτι συμβεί σε έναν σύμβουλο της πλειοψηφίας και παραιτηθεί από δημοτικός σύμβουλος ο κ. Χατζηπέρης γίνεται αυτόματα δημοτικός σύμβουλος! Αναρωτιόμαστε τι θα κάνει σε αυτή τη περίπτωση. Θα είναι όλα μέλι-γάλα ή θα γίνει ο τοπικός …. Τατούλης; Σε αντίθεση με αρκετές εφημερίδες που αποφάσισαν να ασχοληθούν ξαφνικά με την ακτοπλοΐα, ο Επιβάτης είναι, εδώ και πολλά χρόνια, η εφημερίδα με τις περισσότερες αναφορές στα ακτοπλοϊκά προβλήματα και τη σύνδεση μας με το λιμάνι του Πειραιά.


ΤΟ ΦΥΣΤΙΚΙ(περιοδικότητα: άγνωστη, δωρεάν)
Ξεκίνησε από τον κ. Σαραντάκο ως σατιρική εφημερίδα. Όλοι θυμόμαστε τα σατιρικά σκίτσα που καυτηρίαζαν την πολιτική ζωή της Αίγινας. Τα τελευταία χρόνια εκδίδεται σε μορφή περιοδικού σε μη περιοδικά διαστήματα και μπορούν να μεσολαβήσουν πολλοί μήνες ανάμεσα σε δύο φύλλα.
Αγαπημένη μας στήλη: μα φυσικά τα σκίτσα!

ΟΙ ΑΝΑΠΛΗΡΩΜΑΤΙΚΟΙ : Σε αυτή την κατηγορία εντάξαμε εφημερίδες που είτε είναι χαμηλής κυκλοφορίας, είτε δεν επηρεάζουν -κατά τη γνώμη μας- σημαντικό μέρος των ψηφοφόρων της Αίγινας.


ΕΒΔΟΜΑΔΙΑΙΑ ΤΗΣ ΑΙΓΙΝΑΣ(15θημερη, 0,70€)
Πρόκειται για την πρώην εφημερίδα του κ. Σχοινοχωρίτη, επιχειρηματία και υποψηφίου δημάρχου στις εκλογές του 2006. Ο "πορτοκαλί" υποψήφιος απέτυχε παταγωδώς να ψηφισθεί έστω και από το 1% του εκλογικού σώματος. Πολλοί αναρωτήθηκαν εάν το έκανε....από χόμπυ ή στα σοβαρά. Ο κ. Σχοινοχωρίτης λίγο πριν τις εκλογές του 2006 έψαχνε να πουλήσει την εφημερίδα του ζητώντας, όπως λένε πληροφορίες μας, αδιανόητα πολλά χρήματα. Τελικά πούλησε την εφημερίδα του, σε τιμή που δε γνωρίζουμε, στον κ. Γκαρή. Η εφημερίδα δεν καταφέρνει και πολλά. Είναι γεμάτη με διαφημίσεις και τα "σοβαρά" άρθρα της είναι μετρημένα στα δάχτυλα του ενός χεριού. Πληροφορίες λένε πως είναι (πάλι) προς πώληση!
Αγαπημένη μας στήλη: καμία……



ΕΝ ΠΕΙΡΑΙΕΙ(15θημερη, δωρεάν)
Η εφημερίδα αυτή, αν και πειραιώτικη, ασχολείται συχνά με την Αίγινα με μικρής έκτασης άρθρα της. Ανήκει στον κ. Μιχάλη Χάνδακα. Ο κ. Χάνδακας, είναι πρώην υποψήφιος βουλευτής Β' Πειραιώς με το κόμμα του ΛΑ.Ο.Σ. Η Εν Πειραιεί τάσσεται ανοιχτά κατά του Κουκούλη και της διοίκησης του Δήμου, υποστηρίζει δε κάθε ενέργεια της αντιπολίτευσης. Πρόσφατα φιλοξένησε ολοσέλιδη συνέντευξη του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου. Κύκλοι του Δήμου λένε πως ήταν μία προσπάθεια της εφημερίδας να αποκαταστήσει τις σχέσεις της με το Δήμο. Μην ξεχνάτε ότι έρχονται και εκλογές σε δύο χρόνια!
Αγαπημένη μας στήλη: «Κε Δήμαρχε»


Περιμένουμε τα σχόλια σας με ανυπομονησία.

33 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Πρώτη φορά σε ένα άρθρο τόσες πολλές πληροφορίες για τον τοπικό τύπο της Αίγινας! Μόνο από ένα blog θα μπορούσε να γίνει αυτό. Εάν προσπαθούσε να το κάνει κάποιος εκδότης θα έτρωγε τα μουστάκια του με του υπόλοιπους εκδότες!

Ανώνυμος είπε...

Πολυ καλο και ενημερωτικο για μας που δεν τα ξερουμε απο μεσα.Ειμαι και εγω δημοσιογραφος πολλα χρονια και νομιζω οτι τον δρομο τον ανοιξαν τα Νεα του σαρωνικου αλλα αυτη την στιγμη,η Νεα Εποχη κανει την καλυτερη προσπαθεια στην Αιγινα..

Ανώνυμος είπε...

Emperistatwmeno k swsto. Bravo

Ανώνυμος είπε...

malakies, auta ta kserame, mpite sto psito...

AIGINITES είπε...

Αγαπητέ ανώνυμε,
χαιρόμαστε πολύ για την παρέμβαση σου γιατί μπορούμε να πούμε το εξής: είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που θα επιτρέψουμε βωμολοχίες στο blog αυτο. Έχετε κάθε δικαίωμα κριτικής στην ουσία των άρθρων μας. Όμως η ευγένεια του επισκέπτη ενός blog είναι προαπαιτούμενη. Και ερχόμαστε στην ουσία του σχολίου σας. Πρόθεση μας είναι καταρχήν να μάθει το ευρύ κοινό ποιοί κινούν τα νήματα του τύπου στο όμορφο νησί μας. Για το ψητό έχουμε καιρό μπροστά μας. Αλήθεια εσείς τί θεωρείτε ψητό;

para thin alos είπε...

Καλωσορίζω και εγώ με τη σειρά μου το καινούργιο blog “aiginites” κάτι που βοηθάει το κοινωνικό και επικοινωνιακό προυλαρισμο στην Αίγινα. Με τη σειρά μου θα συμμετέχω , με το τρόπο μου, στην ενίσχυση του δημόσιου διαλόγου μέσω του blog. Θα ήθελα να κάνω δυο παρατηρήσεις για τις εφημερίδες του νησιού μας που ίσως να βοηθήσουν τους ίδιους τους εκδότες .

1) Καλό είναι να τεκμηριώνουν τα γραφομενα τους επιστημονικά και όχι να βασίζονται στο δημόσιο κουτσομπολιό
2) Δεν μου αρέσει οι μεταξύ τους απαντήσεις. Έχουν καταλήξει οι παραπολιτικές στήλες να αποτελούν πεδίο μάχης γραφίδας. Η κριτική προς πολιτικές είναι σεβαστή αλλά οι μεταξύ τους είναι ανιαρή...

Ανώνυμος είπε...

Στις 16/11/08 δημοσίευσα σχόλιο πάνω στο δημοσίευμα. Μήπως αγαπητοί "aiginites" το σβήσατε κατά λάθος? Λέω μήπως ... Αν πάλι φταίει κάτι στην ιστοσελίδα, μπορώ να το ξαναγράψω;
ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί "aiginites", ξαναδημοσιεύω το σχόλιο, ζητώντας συγγνώμη για την παρατήρηση. Εγώ έφτιαγα το είχα αναρτήσει σε ... λάθος κείμενο. Επί του θέματος:
Μπράβο για τη σωστή ανάλυση και παρουσίαση του τοικού τύπου. Τη χαρακτηρίζω αντικειμενική για το λόγο ότι κάθε εκδότης τοπικής εφημερίδας 8α μπορούσε να ... πειραχτεί από κάτι που γράφτηκε. Καλό αυτό και δείχνει ότι ο συντάκτης του κειμένου έχει πολιτκή και συγγραφική οξυδέρκεια. Αν και δεν είμαι ... εκδότης, επιτρέψτε μου να σας διορθώσω (πάντα καλοπροαίρετα) σε δύο σημεία που αναφέρονται σε μένα και πιστεύω ότι πρέπει να επαναφέρω στη σωστή τους βάση, γιατί ίσως δεν έχετε γι αυτά σωστή πληροφόρηση.

Α) Δεν είμαι αποκκλειστικός συνεργάτης των Αιγινήτικων Νέων (αν και αρ8ρογραφώ σε αυτά πολύ συχνά). Κατά καιρούς μου ζητούν όλοι σχεδόν οι εκδότες και δημοσιεύω κείμενα. Γενικά πιστεύω σε σχέση με τον τοπικό τύπο, ότι επιτελεί σημαντικό έργο και είναι πλεονέκτημα που ένα μικρό νησί σαν την Αίγινα έχει τόσες εφημερίδες. Μέσα από τον πλουραλισμό έρχεται η σωστή ενημέρωση. Μόνο που είμαι απόλυτος σε ένα θέμα: Και τα έντυπα και τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης πρέπει να κινούνται δεοντολογικά σωστά, να κάνουν κριτική σε θεσμικό και πολιτικό επίπεδο και όχι σε προσωπικά ζητήματα.

Β) Πράγματι έχετε σωστή πληροφόρηση ότι φημολογείται η εμπλοκή μου στις επόμενες εκλογές. Θεωρώ όμως ότι είναι νωρίς για ονοματολογία. Προέχει, αυτήν την περίοδο, ο εντοπισμός και η καταγραφή των προβλημάτων που έχουν μείνει άλυτα και η πίεση για λύση τους, ώστε η Αίγινα να πάει ΜΠΡΟΣΤΑ. Δεν εκπροσωπώ κάποιο κόμμα, όπως γράφετε, απλά έχω και εγώ την ιδεολογία μου όπως ο καθένας γύρω μας. Αν θα ήθελα να εκπροσωπώ κάτι, αυτό είναι οι απλοί Αιγινήτες, που δεν μπερδεύουν την κομματική τους τοποθέτηση με το καλό του Τόπου, είναι αντικειμενικοί και διψούν για ποιοτική καθημερινή ζωή και ισορποπημένη ανάπτυξη σε όλο το Νησί. Αν τώρα, τα άλλα πρόσωπα που αναφέρετε ή και άλλοι συμπολίτες επιθυμούν να δηλώνουν εκπρόσωποι κομμάτων στις σχέση με τις δημοτικές εκλογές δικαίωμά τους. Τους χαρίζω αυτές τις κομματικές ταμπέλες ΑΝΕΠΙΦΥΛΑΚΤΑ.

Για να επανέλ8ω στο άρθρο, τέλος, θεωρώ ότι είναι χρήσιμο και αν κάποιος δεν γνώριζε τα του τοπικού τύπου, σίγουρα διαβάζοντάς του παίρνει μαι καλή ενημέρωση.

ΜΕ ΕΚΤΙΜΗΣΗ - ΝΕΚΤΑΡΙΟΣ ΚΟΥΚΟΥΛΗΣ
ΔΑΣΚΑΛΟΣ
http://aeginamprosta.blogspot.com

AIGINITES είπε...

Αγαπητέ κ. Κουκούλη,
Σχετικά με τα σχόλια σας
Α) Δεν γράψαμε πως έχετε αποκλειστική συνεργασία με την εφημερίδα Αιγινήτικα Νέα. Χρησιμοποιήσαμε τον εξακολουθητικό ενεστώτα για να δηλώσουμε την συχνότητα των άρθρων σας σε αυτό το έντυπο.
Β) Δεν σας εντάξαμε σε κανένα κόμμα. Γράψαμε πως "Βέβαια για το χώρο τον οποίο εκπροσωπεί λέγεται ότι θα παλέψουν πολλά ονόματα.." εννοώντας τον ιδεολογικό χώρο. Ειδάλλως θα γράφαμε "για το κόμμα το οποίο εκπροσωπεί...". Η αναφορά σχετικά με το κόμμα του ΠΑΣΟΚ λειτούργησε προσδιοριστικά ως προς την κ.Στάθη, όπως λειτούργησε προσδιοριστικά και για τον κ.Τζίτζη Φίλιππο για παράδειγμα. Πιστεύουμε πως στα δημοτικά δρώμενα τα κόμματα πρέπει να λειτουργούν συμπληρωματικά και όχι πρωταγωνιστικά. Ίσως αυτό να αποτέλεσε το μεγαλύτερο προεκλογικό όπλο στη φαρέτρα του σημερινού Δημάρχου Αίγινας.

Οι aiginites

Υ.Γ. Προσέξτε άλλη φορά να "στοχεύετε" στο σωστό άρθρο τα σχόλια σας γιατί είναι αλήθεια πως εάν κάποιος μείνει στο πρώτο σας σχόλιο (17 Νοέμβριος 2008 10:42 μμ) θα νομίζει ότι φιμώνουμε τους φίλους του blog!

Ανώνυμος είπε...

Ευχαριστώ για την ευγενική και στοιχειοθετημένη απάντησή σας, που με κάλυψε απόλυτα. Δε θα διαφωνήσω, φυσικά μαζί σας και στο ρόλο που πρέπει να παίζουν τα κόμματα.
Όσο για την ... παρ' ολίγον "στόχευση", δε δίστασα να παραδεχτώβ ότι ήταν δικό μου λάθος μόλις το αντιλήφθηκα. Είμαι από αυτούς που δεν θεωρούν τον εαυτό τους αλάθητο.

Περιμένουμε τα σχόλιά σας στο ΑΙΓΙΝΑ Μ.ΠΡΟ.ΣΤΑ.

ΦΙΛΙΚΑ - Ν. Κ.

Ανώνυμος είπε...

καλο ειναι να μας πουν ποιοι χρηματοδοτουν τις εφημεριδες

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!Δεν θα απαντούσα στο σχόλιο σας για τον Αιγινήτικο τύπο εαν δεν κάνατε αναφορά στην εφημερίδα, την οποία εκδίδω. Χαίρομαι που ασχολείστε με τον τοπικό τύπο αλλά όσον αφορά την εφημερίδα "φωνή" έχετε κάνει ένα μεγάλο σφάλμα όσον αφορά τις πληροφορίες σας. Η εφημερίδα φωνή δεν έχει κανέναν χρηματοδότη και το εκδοτικό της εγχείρημα βασίζεται καθαρά στις εισπράξεις από τις διαφημίσεις των Αιγινητών επιχειρηματιών. Τίποτε περισσότερο τίποτε λιγότερο. Από εκεί και πέρα η εφημερίδα διαθέτει πολιτικούς φίλους και πολιτικούς "εχθρούς'. Κατά τα άλλα η πληροφορία ότι ξεκίνησα εκδοτικά το '96, με την Επίκαιρη Αίγινα είναι ακριβής. Ωστόσο αρθρογραφώ για τα τοπικά πράγματα μια εικοσαετία, από το 1988!!!Καλή επιτυχία και άλλη φορά να είστε λίγο πιο προσεκτικοί στα γραφόμενα σας, όταν κάνετε αναφορά σε χρηματοδότες γιατί η 'φωνή' ούτε είχε ούτε θα έχει νταβατζήδες. Αυτά ψάξτε τα αλλού. Νίκος Ευστ. Αλεξίου. Εκδότης thς εφημερίδας "η φωνή της Αίγινας"

AIGINITES είπε...

Κε Αλεξίου,
Στο άρθρο μας γράψαμε πως "Λέγεται πως ο βασικός χρηματοδότης του όλου εγχειρήματος είναι μυστακοφόρος...". Με τη λέξη "λέγεται" θελήσαμε να αποδώσουμε την φημολογία γύρω από την εφημερίδα και όχι να παρουσιάσουμε κάποιο αδιάσειστο στοιχείο. Χαιρόμαστε πολύ που προέκυψε διάλογος με τους εκδότες και τους συντάκτες του τοπικού τύπου σχετικά με το άρθρο μας. Βέβαια, για να επιστρέψουμε στο θέμα μας, οι aiginites αρκέστηκαν στο να μεταφέρουν στο blog τις περιρέουσες φήμες γύρω από την εφημερίδα την οποίο εκδίδετε. Είναι στο χέρι σας στο επόμενο φύλλο σας να διαλύσετε κάθε φήμη και κάθε υποψία σχετικά με τους φερόμενους ως χρηματοδότες της εφημερίδας. Φροντίστε μόνο εάν αναφερθείτε στο άρθρο μας, να μας ονομάσετε.

Ανώνυμος είπε...

Αγαπητοί Αιγινήτες. Ευχαριστώ για την απάντηση. Ωστόσο δεν μιλήσατε για την "ταμπακιέρα". Σας επαναλαμβάνω μια και έξω: Χρηματοδότης της δουλειάς μου είμαι μόνον εγώ μέσω των νόμιμων εσόδων του εντύπου μου. Τελεία και παύλα. Δεν το συζητώ, δεν το διαπραγματεύομαι. Πέρα από αυτό κουβέντεσ καφενείων ακούμε και ακούτε πολλές...Δεν θα σας απαντήσω μέσω του εντύπου μου γιατί δεν έχετε ονοματεπώνυμο. Δυστυχώς υπάρχει η ανωνυμία σας που σας καλύπτει, ενώ εγώ έχω την τύχη ή την ατυχία να είμαι επώνυμος. Καλό Σ/Κ.Συνεχίστε όμως την προσπάθεια σας.

AIGINITES είπε...

Κε Αλεξίου,
Ευχαριστούμε για την απάντηση σας. Η θέση σας είναι σαφής. Επειδή οι aiginites δεν θέλουμε να διαρρέουν ασάφειες σχετικά με τα εκδοτικά δρώμενα, πιστεύουμε πως από αυτή τη συζήτηση μπορεί να προκύψει ένα ενδιαφέρον άρθρο στην εφημερίδα σας. Μην υποτιμάτε τις κουβέντες των καφενείων γιατί μπορεί κανείς να ακούσει εκεί ενδιαφέροντα πράγματα και ενίοτε εκεί μπορεί να παραχθεί και πολιτική. Άλλωστε υπάρχουν στηλές στο έντυπο που εκδίδετε οι οποίες τροφοδοτούνται με λόγια καφενείων. Δεν είναι κακό. Όσο για την ανωνυμία έχουμε να σας απαντήσουμε το εξής: έχετε μετρήσει πόσες στήλες και πόσα άρθρα της εφημερίδας σας είναι ανώνυμα; Το ανώνυμο υλικό είναι μεγαλύτερο σε όγκο από το επωνυμο στο τεύχος Νοεμβρίου της Φωνής της Αίγινας. Αλλά και πάλι πιστεύουμε πως αυτό δεν είναι κακό. Η ανωνυμία είναι μέρος του παιχνιδιού. Αυτά για την αποκατάσταση της αλήθειας. Φανταζόμαστε πως θα υπάρχουν άνθρωποι που έχουν ενοχληθεί από τα ανώνυμα άρθρα σας. Η διαφορά μιας εφηερίδας και ενός blog σαν το δικό μας είναι ότι ο "θιγόμενος" μπορεί να μιλήσει στον συντάκτη απευθείας. Σε μία εφημερίδα, στην καλύτερη περίπτωση, μόνο σε επόμενο τεύχος μπορεί να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Μετά τιμής,
Οι Aiginites

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα και πάλι! Χαίρομαι για τον διάλογο που έκανα μαζί σας. Θα κάνω ωστόσο μια τελευταία παρατήρηση στα περί ανωνυμίας και επωνυμίας. Στην εφημερίδα που έχει εκδότη, διευθυντή και νομικό σύμβουλο την ποινική και αστική ευθύνη απέναντι στον οποιοδήποτε θιγόμενο από ένα ανώνυμο άρθρο, φέρουν οι δυο πρώτοι. Ως εκδότης λοιπόν φέρω την ευθύνη για οποιοδήποτε σχόλιο ή άρθρο, ακόμα και για τις...επιστολές. Είμαι ακόμα υπεύθυνος για τα οικονομικά της εφημερίδας μου και αυτός άλλωστε ήταν ο λόγος που ξεκίνησε αυτός ο γόνιμος διάλογος μεταξύ μας. Στο blog όλα είναι πιο "χύμα" καθώς ναι μεν απαντάς κατευθείαν στον συντάκτη αλλά εαν σπιλωθεί το όνομα σου, δεν υπάρχει κανένας υπεύθυνος επικεφαλής να χρεωθεί το..μάρμαρο. Και πάλι ευχαριστώ για τη φιλοξενία και συνεχίστε την προσπάθεια σας. Μέσα από τις προσπάθειες όλων μας, ας βγει κάτι καλό για το νησί μας. Νίκος Ευστ. Αλεξίου

AIGINITES είπε...

Συμφωνούμε. Για αυτό το λόγο προσπαθούμε να διαφέρουμε κατά τι από τον γενικό κανόνα της σπίλωσης που ισχύει σε αυτά τα πολιτικά blog τύπου "Press-gr" για παράδειγμα. Ήδη το ύφος της γραφής μας ξεχωρίζει από...χιλιόμετρα!Στεκόμαστε δε στην τελευταία σας φράση.

Μετά τιμής,

Οι Aiginites

Ανώνυμος είπε...

alexiou ekdotis sklavainas davatzhs....(foni tis axarisths) xaxaxaxaxaxaxa....

Ανώνυμος είπε...

ηη φωνη ηταν οτι επρεπε για να υπαρχει και η αλλη αποψη εκδιδεται απο γνωστους αιγηνιτες και οχι απο κατευθηνομενους ξενοκαρφητες παιδια συνεχιστε

Ανώνυμος είπε...

νικο συνεχισε να γραφεις την αληθεια

Ανώνυμος είπε...

τι τόθελες ρε νίκο να απαντήσεις και να ανέχεσαι τον κάθε ανώνυμο να σου την πέφτει έτσι; αλλά που να καταλάβουν οι -και καλά- αιγινήτες.

επειδή λέει στις προηγούμενες εκλογές έβγαζες το έντυπο του Σκλάβαινα και τελικά κατέβηκες με τον Μούρτζη;

και λένε ότι την έκανες πισογυριστή γι' αυτόν τον αστείο λόγο;

αντε να τους βάλεις στην κεφάλα ότι άλλο τα λεφτά και άλλο οι πεποιθήσεις.

άσε που τώρα δικαιώνεσαι: τους ένωσες όλους. Για την Αίγινα αυτό είναι επανάσταση.

Νίκο άσε τη δημοσιογραφία και βγες μπροστά να πάρεις τον Δήμο (όχι τον κουρέα).

είσαι ο κάστρο και η κούβα σε περιμένει. ΜΑΖΙ ΣΟΥ!

Ανώνυμος είπε...

Καλησπέρα!Χαίρομαι που ο γόνιμος διάλογος ανάμεσα σε μένα και τους AIGINITES έγινε αφορμή να προκύψουν κάποια ανώνυμα σχόλια, είτε θετικά είτε αρνητικά. Δεν θα απολογηθώ για το ποιοι είναι φίλοι μου και αναμφισβήτητα ο Γιώργος ο Σκλάβαινας είναι ένας από αυτούς. Από το ότι είμαστε φίλοι και υπήρξαμε συνεργάτες στην εφημερίδα 'γνώμη', μέχρι το ότι έχει την οποιαδήποτε σχέση με την εφημερίδα 'φωνή' υπάρχει τεράστια απόσταση. Όσοι έχουν απορία ας ρωτήσουν και τον ίδιο το Γιώργο. Μήπως φοβόνται να το πράξουν;
Από εκεί και πέρα η επιλογή μου να κατέβω με τον συνδυασμό του Δ.Μούρτζη ήταν όπως είχα γράψει και τότε μια πράξη συμβολική: Ενάντια στους δήθεν, ενάντια στο ψέμα. Ευτυχώς γι αυτή την επιλογή μου δικαιώθηκα πολύ γρήγορα. Τώρα για το εαν θα αφήσω την δημοσιογραφία για την...πολιτική θα απαντήσω στον ανώνυμο φίλο μου με έναν γρίφο: Το 2014 είναι κοντά!!Άντε καλό βράδυ παιδιά!καλή εβδομάδα!

Ανώνυμος είπε...

θα ηθελε καποιος να σχολιασει τα μετρα για το κλεισιμο του λεγομενου
'ιστορικου η εμπορικου κεντρου μεσα στο χειμωνα οπ0υ μετα καποια ωρα δεν κυκλοφορουν ουτε σκυλοι
στελνοντας τους οδηγους να κανουν τον γυρο της παραλιας επιμενοντας
σε ενα μετρο ακατανοητο ως προς την
χρησιμοτητα του

Ανώνυμος είπε...

GIATI ME MOURTZI POY TELESE DHMARXOS KAI DOKIMASTIKE KAI OXI ME SAKKIOTI POY TOY EVGAZES KAI THN EFHMERIDA?

E? KE KASTRO?

Ανώνυμος είπε...

evgaze tin efimerida toy sakioti kai katevike me moyrtzi pou itan dimarxos kata tie ekloges

tora pou vgazei ti foni tis antipolitefsis genika logiko den einai na katevei me koykoy - li? (to ...toy bruse lee).

mono etsi tha eisai sinepeis stin poreia sou kir Niko Mou.

Ανώνυμος είπε...

Χορηγός και φίμωτρο ξέρουμε ποιος είναι στις τοπικές εφημερίδες όπως σωστά αναφέρεται μόνο ο ΠΟΛΙΤΗΣ δεν μασάει , η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κάνει το παιχνίδι του χορηγού γιατί εάν κάνει διαφορετικά οι ακάλυπτες θα είναι συνέχεια των προηγούμενων και δεν λέει όσο για τις άλλες περιμένουν το κοκαλάκι που θα περισσέψει από το ψητό και δεν θέλουν κόντρα με τον χορηγό. ΟΠΟΤΕ ΦΙΜΩΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ .

Ανώνυμος είπε...

Χορηγός και φίμωτρο ξέρουμε ποιος είναι στις τοπικές εφημερίδες όπως σωστά αναφέρεται μόνο ο ΠΟΛΙΤΗΣ δεν μασάει , η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κάνει το παιχνίδι του χορηγού γιατί εάν κάνει διαφορετικά οι ακάλυπτες θα είναι συνέχεια των προηγούμενων και δεν λέει όσο για τις άλλες περιμένουν το κοκαλάκι που θα περισσέψει από το ψητό και δεν θέλουν κόντρα με τον χορηγό. ΟΠΟΤΕ ΦΙΜΩΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ .

Ανώνυμος είπε...

Χορηγός και φίμωτρο ξέρουμε ποιος είναι στις τοπικές εφημερίδες όπως σωστά αναφέρεται μόνο ο ΠΟΛΙΤΗΣ δεν μασάει , η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κάνει το παιχνίδι του χορηγού γιατί εάν κάνει διαφορετικά οι ακάλυπτες θα είναι συνέχεια των προηγούμενων και δεν λέει όσο για τις άλλες περιμένουν το κοκαλάκι που θα περισσέψει από το ψητό και δεν θέλουν κόντρα με τον χορηγό. ΟΠΟΤΕ ΦΙΜΩΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ .

Ανώνυμος είπε...

Ανώνυμε φιλαράκο.Η πορεία του καθενός κρίνεται από το λαό!! Όταν αποχτήσεις κι εσύ ονοματεπώνυμο, έλα ευχαρίστως να συζητήσουμε. Μέχρι τότε απόλαυσε την ανωνυμία σου.

Ανώνυμος είπε...

Χορηγός και φίμωτρο ξέρουμε ποιος είναι στις τοπικές εφημερίδες όπως σωστά αναφέρεται μόνο ο ΠΟΛΙΤΗΣ δεν μασάει , η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κάνει το παιχνίδι του χορηγού γιατί εάν κάνει διαφορετικά οι ακάλυπτες θα είναι συνέχεια των προηγούμενων και δεν λέει όσο για τις άλλες περιμένουν το κοκαλάκι που θα περισσέψει από το ψητό και δεν θέλουν κόντρα με τον χορηγό.
ΟΠΟΤΕ ΦΙΜΩΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ .

Ανώνυμος είπε...

Χορηγός και φίμωτρο ξέρουμε ποιος είναι στις τοπικές
εφημερίδες όπως σωστά αναφέρεται μόνο ο ΠΟΛΙΤΗΣ
δεν μασάει , η ΝΕΑ ΕΠΟΧΗ κάνει το παιχνίδι του
χορηγού γιατί εάν κάνει διαφορετικά οι ακάλυπτες
θα είναι συνέχεια των προηγούμενων και δεν λέει
όσο για τις άλλες περιμένουν το κοκαλάκι που θα
περισσέψει από το ψητό και δεν θέλουν κόντρα με
τον χορηγό.
ΟΠΟΤΕ ΦΙΜΩΤΡΟ ΕΧΟΥΝ ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ .

Ανώνυμος είπε...

Είναι αντικειμενικό και δημοκρατικό να ρωτήσετε κάθε εκδότη αν ανήκει σε κόμμα και σε ποιό; Εσείς προσπαθείτε να τον εντάξετε σε κόμμα, πράγμα που είναι μεγάλο λάθος σας.
Εσείς την εφημερίδα την εννοείτε ότι πρέπει να είναι δίπλα σε έναν συνδυασμό και να τον λιβανίζει. Δεύτερο λάθος σας και δεν είναι κακό να ρωτάτε λόγω ηλικίας....

Ανώνυμος είπε...

Bravo kir Niko mou! eisai se ena blog kai apantas me aftokyriarhia kai psixraimia se anonymous tous apodexesai tous les efxaristo ki otan ksevolevese to toumpareis to violaki kai zitas eponymia....


tststststs!!!!!
sa na exases kai psixraimia kai logia... den peirazei kir Niko mou, apolamvano tin anonimia mou ... esi apolafse ti rompa sou!!!