Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ.....ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ!

Αυτή.....



.....αυτή....




...αυτή...


πηγή: aeginaportal.gr

...και αυτή η εικόνα....


πηγή: aeginaportal.gr

...αποτελούν ύψιστα δείγματα εθελοντικής προσφοράς σε έναν τόπο.

Μα καλά, τί πάθαμε στην Αίγινα; Είμαστε άρρωστοι; Είμαστε αθεράπευτα ρομαντικοί; Μας εκμεταλεύεται κάποιος τάζοντας μας λαγούς με πετραχείλια; Τίποτα από όλα τα παραπάνω.
Όχι, οι συντοπίτες μας δεν ανακάλυψαν τον τροχό. Πολύ απλά, ανακάλυψαν την χαρά και την αξία του εθελοντισμού!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν τα παραδείγματα συμπολιτών μας που προσφέρουν εθελοντική εργασία για δράσεις κοινής ωφέλειας. Δράσεις όπως η δενδροφύτευση, η φωταγώγηση του λιμανιού, το θεατρικό της έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων και η ζωγραφική από νέους στο κέντρο της πόλης αποτελούν μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα περί εθελοντισμού. Η ερώτηση που εύλογα προκύπτει είναι ένα μεγάλο γιατί; Δεν αναρωτιόμαστε το λόγο για τον οποίο γίνονται όλες αυτές οι εθελοντικές ενέργειες, αλλά το λόγο για τον οποίο δεν γίνονταν τόσα χρόνια. Υπήρχε τα τελευταία χρόνια στο νησί μας η παροχυμένη νοοτροπία ότι ο εθελοντισμός είναι προνόμιο των εχόντων και μιας κουλτουριάρικης, ξενόφερτης ή αυγουστιάτικης, "ελίτ". Πώς όμως περάσαμε από το ένα στάδιο στο άλλο; Πώς "αφυπνίστηκαν" οι συντοπίτες μας και έφθασαν στο σημείο να αποζητάνε την εθελοντική τους συμμετοχή σε οτιδήποτε είναι πολιτιστικά επικερδές για αυτούς και τα παιδιά τους; Οποιοσδήποτε διαβάζει αυτό το άρθρο δύο απαντήσεις φέρνει στο μπροστινό μέρος του μυαλού του.

Η μία είναι...μαγική και ανεξήγητη. Μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι με κάποιο μαγικό ραβδί οι συμπατριότες μας απέκτησαν εν μία νυκτί εθελοντική συνείδηση. Ή, για τους βαθιά θρησκόληπτους, η όλη αλλαγή θα μπορούσε να οφείλεται στην χάρη του Αγίου Νεκταρίου. Τόσες φορές μας έχει φωτίσει με τη χάρη Του, γιατί όχι και τώρα;

Η άλλη απάντηση επικεντρώνεται σε πιο απτούς λόγους. Είναι γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της στάθηκε στην συμμετοχή του πολίτη σε ενέργειες ευρείας κλίμακας καθιστώντας τον πρωταγωνιστή στην πρώτη γραμμή και όχι απλό παρατηρητή. Η πρώτη δοκιμή ήταν το καρναβάλι του 2007. Έκτοτε, ακολούθησαν πολλές αξιέπαινες ενέργειες οι οποίες για να λάβουν χώρα καθιστούσαν τους εθελοντές ακρογωνιαίο λίθο του εκάστοτε εγχειρήματος.
Ακόμα και οι καταστηματάρχες κατάλαβαν πως μπορούσαν και αυτοί να συμμετέχουν στο διαρκώς αυξανόμενο σε ένταση εθελοντικό κίνημα. Έτσι είδαμε να αναβιώνει ο πανάρχαιος θεσμός της χορηγίας για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί υλικά στις εθελοντικές δράσεις τις οποίες εξήγγειλε. Οι έμποροι του νησιού είδαν ότι το να δωρίζεις ύλικά για μία εθελοντική δράση όχι μόνο δεν μειώνει τα έσοδα σου, αλλά ενισχύει την καλή φήμη της επιχείρησης σου, γεγονός που μεσοπρόθεσμα λειτουργεί ευεργετικά. Οι μεγάλες εταιρίες διαθέτουν άλλωστε ειδικά τμήματα, τα επονομαζόμενα και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.). Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση ο Δήμος να ευχαριστεί και να αναγνωρίζει την πολύτιμη βοήθεια στους χορηγούς του και στος εθελοντές. Η ευχαριστία, σε δημόσιο ή προσωπικό επίπεδο, είναι η τροφή κάθε εθελοντή. Τροφή που τον τροφοδοτεί με περισσότερη αγαπή για τις επόμενες εθελοντικές του δράσεις. Όλοι όσοι από εμάς βρεθήκαμε στα αθηναϊκά γήπεδα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θυμόμαστε την επαγγελματική στάση των εθελοντών οι οποίοι υπήρξαν άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας. Θυμόμαστε όμως ότι μεταξύ των προσπαθειών των αθλητών, οι διοργανωτές μας παρότρυναν από τα μεγάφωνα των σταδίων να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές χειροκροτώντας τους ανά τακτά διαστήματα !

Με το άρθρο αυτό δεν υπονοούμε ότι όλα ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια. Σε καμμία περίπτωση. Η μαγιά υπήρχε. Δεκάδες σύλλογοι και οργανώσεις συμετείχαν σε δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα. Έλειπε όμως η συστηματική εποπτεία και η πλαισίωση αυτών των ενεργειών από ένα φορέα πιο μεγάλο, με πιο καθολική αποδοχή ως προς τον θεσμικό του ρόλο. Έπρεπε λοιπόν να έχουμε αλλαγή διοίκησης στο Δήμο για να μπορέσουν οι υπεύθυνοι να αξιοποιήσουν αυτό το ανεκτίμητο ανθρώπινο δυναμικό; Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους με τα ίδια μυαλά και πριν και μετά τη νέα διοίκηση. Ένα πράγμα όμως φαίνεται να αλλάζει: η θεώρηση των Αιγινητών για τις σχέσεις Δήμου και πολίτη οι οποίες από μονόδρομες αντιλαμβανόμαστε σιγά-σιγά ότι πρέπει να είναι αμφίδρομες.

17 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Φίλοι μου AIGINITES.
Πράγματι. Ο εθελοντισμός είναι η πεμπτουσία της αυτοδιοίκησης. Είναι η πιο ουσιαστική παρέμβαση σε αυτό που ονομάζουμε κοινωνική ζωή. Και αυτό που συμβαίνει κατά καιρούς στην Αίγινα είναι πολύ αισιόδοξο. Μια κοινωνική δυναμική που εμψυχώνει, δίνει ελπίδα αλλά και τρομάζει κάποιους. Όμως καλοί μου aiginites φανταστείτε αυτή την εορταστική συμμετοχή να τη μετασχηματίζαμε σε καθημερινή πρακτική, σε τρόπο ζωής. Να βγαίναμε πάνω από τις μικροδιαφορές μας, να εντοπίζαμε αυτό που μας ενώνει, να το κάναμε παντιέρα και να προχωρούσαμε σε μια νέα κοινωνική προοπτική. Αυτή η κοινωνία των εθελοντών, είναι μια «καλή» κοινωνία. Και μπορεί για τους περισσότερους από εμάς να είναι κάτι πρωτόγνωρο και για αυτό το λόγο διατηρούμε και τη «δέουσα απόσταση», όμως τα παιδιά μας εθίζονται από μικρά σε αυτή τη λογική. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να τα βαφτίζουμε κάθε φορά σε αυτές τις εθελοντικές πρωτοβουλίες. Είναι σημαντικό η επόμενη γενιά να μάθει να συμμετέχει και να διεκδικεί. Να μπορεί να διαμορφώνει το παρόν της. Το φοβάμαι όλα αυτά που θα γίνουν για μένα χωρίς εμένα πρέπει να είναι τραγούδι που η επόμενη γενιά θα αδυνατεί να κατανοήσει…
Ήθε…
Κερκέζος

Ανώνυμος είπε...

Μάλλον κε Κερκέζε δεν ζείτε σε αυτόν τον κόσμο, αλλά κάπου μακριά στυλ Μπαχάμες που όλα είναι απλά και τέλεια. Δεν μπορώ να καταλάβω γιατί μπαίνετε σε όλα τα blog και γράφετε ότι να 'ναι. Μα είναι δυνατόν να εύχεστε τα παιδιά μας να είναι τα μαυράκια του αφρικάνου? Και αντιδημαρχία να σας έχουνε τάξει μη κάνετε έτσι δεν πείθετε, αισθάνομαι έναν ''ιεροκύρηκα'' χωρίς γνώσεις που προσπαθεί να εισβάλει σε όλα τα χωράφια. Δεν ξέρω τι επαγγέλεσαι κι από που πληρώνεσαι αλλά η στάση σου είναι στην καλύτερη προκλητική. Προσπαθείς να δικαιολογήσεις τα αδικαιολόγητα, γράφεις ποιήματα, απαγγέλεις στίχους τραγουδιών, παίρνεις θέσεις τις οποίες κανένας δεν σου έδωσε το δικαίωμα να πάρεις... Ζεις σε έναν άλλον κόσμο...ζεις κάπου κοντά στον μαγικό κόσμο της Disney, τα έχεις δει όλα ένα ατελείωτο παιχνίδι!!! Ρεζιλεύεις ιδέες και έννοιες.. Σταμάτα το μας κούρασες!!!

AIGINITES είπε...

Αγαπητέ Κερκέζο,
Συμφωνούμε μαζί σου. Οι νέοι είναι πυξίδα για το μέλλον και εάν αυτοί ευαισθητοποιηθούν τότε μόνο μπορεί και να αλλάξει κάτι.

Καλά Χριστούγεννα,
Οι aiginites

Ανώνυμος είπε...

Αγαπημένε μου φίλε, σου ζητάω ειλικρινά συγγνώμη που σε κούρασα. Η αλήθεια είναι πως ζω σε αυτό τον κόσμο. Τον κόσμο που μάλλον εσύ βλέπεις στην τηλεόραση και αναρωτιέσαι ποιος τον έχει σκηνοθετήσει. Στα blog μπαίνω γιατί αν δεν κάνω λάθος, έχω αυτό το δικαίωμα. Φαντάζομαι ότι αν πέρναγε από το χέρι σου θα μου το απαγόρευες, (αλλά ευτυχώς δεν εξαρτάται από εσένα.). Τώρα για το ότι εύχομαι στα παιδιά μας να γίνουν μαυράκια δεν το καταλαβαίνω. Πιστεύω βέβαια καλέ μου ναζί ότι και τα «μαυράκια» είναι παιδιά σαν τα δικά μας. Το λάθος μου είναι πως πίστευα πως το είδος σου σταμάτησε να αναπαράγεται μετά τον δεύτερο παγκόσμιο πόλεμο, στα συντρίμια του Άουσβιτς. Συγγνώμη είχα κάνει λάθος. Δεν έχω φιλοδοξίες για αντιδημαρχία (σου απαντώ με τη σειρά) και βέβαια δεν μου έχουν υποσχεθεί κάτι τέτοιο. Δεν εισβάλω σε όλα τα χωράφια όπως λες απλώς γράφω από χόμπι και αν δε γουστάρεις όταν βλέπεις την υπογραφή μου μην το διαβάζεις. Όντως δεν έχω γνώσεις. Τουλάχιστον όχι τόσες ώστε να μπορώ να ανταποκριθώ στις …δικές σου προσδοκίες. Τώρα για το τι επαγγέλλομαι θα μου επιτρέψεις να μη σου πω γιατί θεωρείται προσωπικό δεδομένο (αλλά τώρα τι σου λέω). Μακάρι να ζούσα στον κόσμο της Disney , αλλά δυστυχώς ζω σε ένα κόσμο με ανθρώπους σαν και σένα. Τώρα για το «ρεζίλι» που γράφεις αν πραγματικά επιθυμείς να δεις ένα πήγαινε στο μπάνιο σου. Όλο και κάποιος καθρέφτης θα υπάρχει. Θα αναρωτιέσαι βέβαια γιατί σου απαντώ. Έλα ντε!!!
και μία συμβουλή. Εγώ έστω και με ψευδώνυμο δίνω ένα στίγμα (αφού στα σίγουρα κάποιοι με γνωρίζουν). Εσύ βρίζεις ανώνυμα. Αν θέλεις να συνεχίσεις τη «ψευτομαγκιά», δώσε και ένα σημάδι για το ποιος είσαι. Αν και για το τι είσαι ήδη έδωσες.
Χάιλ
Κερκέζος

Ανώνυμος είπε...

φίλοι Aiginotes ζητώ συγγνώμη για το ύφος της απάντησης μου αλλά προκλήθηκα. Δεν έχω καμία διάθεση να χαλάσω το καλό κλίμα του blog σας. Αν εσείς νομίζεται ότι αυτό κάνω, θα δεχθώ χωρίς να διαμαρτυρηθώ το σβήσιμο του σχολίου μου.
Ευχαριστώ και πάλι συγγνώμη.
Καλές γιορτές σε όλους μας .
Κερκέζος

Ανώνυμος είπε...

ΚΑΛΑ ΕΙΣΑΙ ΚΑΙ ΠΟΛΥ ΕΚΤΟΣ... ΤΙ ΝΑ ΣΟΥ ΠΩ... ΚΑΛΑ ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΣΒΗΣΕΙ ΤΟ ΣΧΟΛΙΟ ΣΟΥ ΓΙΑ ΝΑ ΚΑΤΑΛΑΒΑΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΝΕΟΙ ΑΝΑΓΝΩΣΤΕΣ ΤΟ ΕΠΙΠΕΔΟ ΣΟΥ

ΚΑΛΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ

Ανώνυμος είπε...

Και για να γίνω λίγο πιο συγκεκριμένος θα ήθελα να ξέρεις αγαπητέ Κερκέζε, ότι ο εθελοντισμός είναι έμπνευση και η έμπνευση δεν επιβάλλεται, αλλά δημιουργείται. Πάντα υπήρχε εθελοντισμός στο νησί μας, απλά εσείς δεν το βλέπατε γιατί δεν συμμετείχατε. Τώρα πολύ απλά σας έχουν ρίξει ένα κόκαλο και τρέχετε, δεν είσαι εθελοντής αν έτσι αισθάνεσαι αλλά ένα πιόνι σε ένα κακοστημένο παιχνιδάκι.
Δεν ανησυχώ γενικά διότι άνθρωποι σαν κι εσένα με τέτοιου είδους αντιλήψεις υπάρχουν και ευτυχώς είναι εύκολα αντιμετωπίσιμοι...
Όσον αφορά τις δικές μου προσδοκίες ευτυχώς είναι μεγάλες και δεν περιορίζονται σε κάτι τυπάκια σαν κι εσένα, σαφώς και δεν έχεις γνώσεις αν είχες την λέξη Άουσβιτς δεν θα τη χρησιμοποιούσες. Έχεις κόμπλεξ πολλά φίλε μου.... απλά όταν θα κατλάβεις τί συμβαίνει και σε σένα θα αισθανθείς όπως όταν βγαίνεις από το τρενάκι της Disney.... ζαλιζμένος!!!!

Ανώνυμος είπε...

Καλά ρε φίλε μικροφαλία έχεις; παντού αντιπάλους βλέπεις; Άκου εύκολα αντιμετωπίσιμος; Δεν πας καλά. Πολύ προσωπικά το πήρες το παραμύθι. Δηλαδή υπάρχουν δύο είδη εθελοντών; Οι εμπνευσμένοι και τα κορόιδα; Εσείς και εμείς; ποιοί δηλαδή είσαστε εσείς και ποιοι είμαστε εμείς;
Και σε ότι αφορά στον εθελοντισμό που υπήρχε και «εμείς» δεν τον βλέπαμε. Συγχαρητήρια!!! Τον είχατε πολύ καλά κρυμμένο.
Εγώ ρε μάστορα, αντίθετα από σένα όμως ανησυχώ. Ανησυχώ γιατί υπάρχουν άνθρωποι σαν και σένα που έχουν τέτοιες αντιλήψεις. Και όσο για τα κόμπλεξ μου, έχεις δίκιο, είμαι βαθιά κομπλεξικός!
Τα τυπάκια (χρησιμοποιώ τις λέξεις σου) όμως σαν και σένα, προφανώς είναι ακομπλεξάριστα. Τι να σου πω; Έχεις πολύ ζορισμένο πράμα μέσα σου.
Και ξεκόλλα με τις γνώσεις μου. (έγραψα λάθος τη λέξη Άουσβιτς;) Έτσι κι αλλιώς δεν καταλαβαινόμαστε. Στο έγραψα και πιο πάνω. Δεν ανταποκρίνομαι στις «μεγάλες σου προσδοκίες». Αλλά μη ξεχνάς ότι εσύ ασχολήθηκες μαζί μου και όχι εγώ μαζί σου. Δεν θα μπορούσα και να το ήθελα άλλωστε, αφού δε σε ξέρω.
ΥΓ
Μη μπαίνεις στον κόπο να γράφεις υποστηρικτικά μηνυματάκια με κεφαλαία. Με διαφορές 15 λεπτών (ο χρόνος που σου χρειάστηκε να γράψεις το δεύτερο).
Δε χρειάζεσαι υποστήριξη. Είσαι μια ομάδα μόνος σου…
Κερκέζος

Ανώνυμος είπε...

ΟΤΙ ΝΑ 'ΝΑΙ ΕΙΣΑΙ ΑΔΕΡΦΕ!!!! ΜΑΛΛΟΝ ΞΕΧΑΣΕΣ ΤΗΝ ΑΛΛΗ ΣΟΥ ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΕ ΑΛΛΟ ΒLOG ΠΟΥ ΔΙΑΧΩΡΙΖΕΙς ΤΟΥΣ ΧΩΡΙΑΤΕΣ ΟΠΩΣ ΤΟΥΣ ΛΕΣ ΚΑΙ ΤΟΥΣ ΠΡΩΤΕΥΟΥΣΙΑΝΟΥΣ!!! ΟΣΟΝ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΑΟΥΣΒΙΤΣ ΟΧΙ ΔΕΝ ΤΟ ΕΓΡΑΨΕΣ ΛΑΘΟΣ ΤΟ ΕΘΕΣΕΣ ΛΑΘΟΣ.

Ανώνυμος είπε...

Κερκεζε το πρόβλημα μεταξύ μας δεν είναι προσωπικό αλλά ουσιαστικό. Υποστηρίζω πλήρως τον εθελοντισμό αλλά όχι τον αποκλεισμό και τον καθοδηγούμενο ακτιβισμό. Εσύ μαζί με πολλούς ακόμα ζείτε ένα δικό σας όνειρο, με έργο που γίνεται τα τελευταία 2 χρόνια και κυνηγάτε τις μάγισσες του παρελθόντος. Δεν γνωρίζω τι γνώσεις που έχεις στο management αλλά ο εθελοντισμός δεν γίνεται για να υποκαταστήσει το πραγματικό έργο (που δεν το βλέπουμε) και σίγουρα δεν πρέπει να είναι υποβολιμαίος. Αλλά ακόμα και στον εθελοντισμό λειτουργείτε με ελιτιστικά και απολυταρχικά κριτήρια. Προσωπικά εγώ θέλω να συμμετέχω ανιδιοτελώς αλλά δεν μπορώ να εμπνευστώ με τη παρούσα κατάσταση. Τραβάτε τις δράσεις από τα μαλλιά και εσύ μαζί με καθοδηγούμενα τοπικά έντυπα παρουσιάζετε τις δράσεις αυτές ως παρθενογένεση της τοπικής κοινωνίας. Προσβάλεις την ιστορία του νησιού και πραγματικά σε κατηγορώ ότι λειτουργείς με εμμονές στη τοπική ‘μέση’ κοινωνία της Αίγινας, που είσαι ήδη αποκομμένος. Δεν υπερασπίζομαι το παρελθόν, ούτε κάνω πολιτική αλλά πρέπει να είσαι σχιζοφρενής ή να έχεις έννομο συμφέρον αν δεν μπορείς να δεις ότι έχουν πάρει τη κάτω βόλτα. Τους έχουν μείνει μόνο μερικοί «ενεργοί» εθελοντές.

Ανώνυμος είπε...

Είσαι υπερβολικός και άδικος αν λες ότι προσβάλω την ιστορία του νησιού. Το νησί το σέβομαι και το αγαπώ, και μάλιστα το επέλεξα για να μεγαλώσω εδώ με την οικογένεια μου.
Γιατί βγάζεις αυτή την άρνηση. Δεν έχουμε ουσιαστικό πρόβλημα όπως λες. Λάθος κάνεις. (αν και έτσι όπως μου την έπεσες αρχικά μάλον για προσωπικό φαίνεται). Το δικό μας όνειρο όπως λες γιατί δηλαδή είναι άλλο από το δικό σου; Δεν υπάρχει καθοδηγούμενος ακτιβισμός. Πως σου ήρθε αυτό; Μόνο ακτιβισμός δεν είναι αυτό που συμβαίνει. Και βέβαια ο εθελοντισμός δεν υποκαθιστά σε καμία περίπτωση αλλά λειτουργεί συμπληρωματικά της όποιας διοίκησης. Τα ελιτίστικα και απολυταρχικά κριτήρια που τα είδες. Τουλάχιστον εγώ δεν ένιωσα και δεν έδρασα ποτέ έτσι στη ζωή μου. Για να τα λες αυτά κάπου σε έχουν ζορίσει και πικράνει, κάποιοι. Ελπίζω όχι εγώ. Ούτε έννομο συμφέρον έχω, ούτε σχιζοφρενής νομίζω είμαι.(βέβαια και να ήμουνα δε θα το παραδεχόμουνα). Απλά φίλε μου θέλω να συμμετέχω γιατί πιστεύω ότι ο ενεργός πολίτης είναι το ζητούμενο. Όχι ο αγανακτισμένος και αποστασιοποιημένος. Πάντως η συζήτηση που ανοίγεις είναι μεγάλη και δε γίνεται στα πληκτρολόγια.
Το παρελθόν με αφήνει αδιάφορο. Το παρόν είναι αυτό που με νοιάζει.
Όπως και εσένα φαντάζομαι.
Και κάτι άλλο. Όταν θέλεις να «συμμετέχεις ανιδιοτελώς» όπως γράφεις, δεν ψάχνεις για έμπνευση. Έμπνευση είναι η επιθυμία σου και η αγάπη σου στον τόπο σου. Ένα ατέλειωτο επιθετικό κατηγορώ είναι η γραφή σου. Αποκομμένος πάντως δε νιώθω από κανένα κομμάτι της τοπικής κοινωνίας. Αντίθετα.
Αλλά ας ηρεμήσουμε λίγο. Και θα κάνω πρώτος την κίνηση ζητώντας σου συγγνώμη για τους χαρακτηρισμούς μου, αλλά ρε φίλε μου, μου έκανες επίθεση χωρίς να σε έχω προσωπικά πειράξει.
Καλές γιορτές.
Είναι ξόδεμα να μαλώνουμε χωρίς λόγο.
Εγώ τουλάχιστον το σταματάω εδώ.
Δεν είσαι απέναντι μου, όσο και να νιώθεις έτσι από λάθος (όχι απαραίτητα δικό σου).
ΥΓ
Από management είμαι τούβλο…
Kερκέζος

Ανώνυμος είπε...

Xρόνια πολλά με υγεία !!! Καλά Χριστούγεννα!!!

Ανώνυμος είπε...

οταν δυο ενηλικοιανθρωποι λογομαχουν (δεν θα πω μαλωνουν)για τον συγκριμενο λογο χρονιαρες μερες,θα ηταν τουλαχιστον απαραιτητο να μπορουσαν και οι δυο να επιδειξουν καπποιου ειδους εργο καπποια δραση καπποιο ενδιαφερον βρε αδελφε για τουτο τον τοπο!! σε σε αυτην την περιπτωση λοιπον που ο ενας μονο ειναι αυτο το λιγο γνωστος που ειναι μεσα απ αυτα που καπιανεται και ο αλλος ανωνυμος ,το λιγοτερο που μπορω να αποκαλέσω τον δευτερο ειναι υβριστη!!δεν στεκομαι στον λογο της διαμαχης και εαν συμφωνω με τις αποψεις του ενος η του αλλου..στεκομαι στο οτι ανθρωποι μπορουν και βριζουν αλλους ανθρωπους χριστουγεννιατικα,διχως λογο την στιγμη που βλεπουμε πως αυτοι βοηθουν οπως βοηθουν τελος παντων για το κοινο καλο!!ας μην αφησουμε λοιπον μικροψυχα συμφεροντα να μας εμποδιζουν να λεμε μπραβο!! χρονια πολλα σε ολους με υγεια!!! D J

Ανώνυμος είπε...

La8os "aiginites" mou. Aiginites e8elontes ipirxan prin genni8eite akoma. Apla den diafimizoyn ton e8elontismo tous kai den ton PROSAITERIZONTAI gia politiko ofelos. Toso vlaxoi imastan kai perimename toys messies? Gia sinel8ete ...
Xronia polla

AIGINITES είπε...

Για πείτε μας αγαπητέ χωριάτη πότε άλλωτε πριν 60 παιδιά από σχολεία του νησιού έρχονταν εθελοντικά στο κέντρο για να ζωγραφίσουν επί 4 ώρες και υπό βροχή; Επίσης, πότε άλλοτε επί 15 μέρες εθελοντές (διάφορε ομάδες) δεντροφύτευαν σε όλο το νησί; Πότε άλλοτε οι βαρκάρηδες στόλιζαν τις βάρκες τους μαζί με πολίτες για να περνάνε το βράδυ να τις βλέπουν και να νιώθουν προσωπική ικανοποίηση που αποτελούν μέρος του στολισμού του λιμανιού; Μακάρι να κάνουμε λάθος. Μακάρι.
Και κάτι άλλο. Δεν είπαμε ποτέ ότι δεν υπήρχαν πριν από το 2008 εθελοντές. Εάν διαβάζατε πιο προσεχτικά το άρθρο μας θα βλέπατε ότι "Με το άρθρο αυτό δεν υπονοούμε ότι όλα ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια. Σε καμμία περίπτωση. Η μαγιά υπήρχε. Δεκάδες σύλλογοι και οργανώσεις συμετείχαν σε δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα. "

Ανώνυμος είπε...

πάντως φίλοι μου, το θέμα δεν είναι ποιός το έκανε πρώτος ήπερισσότερο. Συγχαρητήρια σε όσους δίνουν χρόνο, ψυχή και φαντασία.
το έγραψα και πιο πάνω και με έβρισαν. Η συμετοχή, το να γίνεις δηλαδή "ενεργός πολίτης" είναι το ζητούμενο.
καλές γιορτές σε όλους μας και ανοιχτά την ψυχή και το μυαλό.
Κερκέζος

Ανώνυμος είπε...

A, twra anaskevazeis. Ara den anakaliptoun oi Aiginites twra ton e8elontismo, alla kapoioi organwnoyn swsta toys eves8itous simpolites. Simfwnw, opvw simfwnw kai me ton Kerkezo. Ara den einai anagki na to doume toy xronoy kai se kana proeklogiko spotaki toy kouk... O e8elontismos prepei na einai diaparataksiaki aksia