Κυριακή 28 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ AIGINITES ΣΤΟΝ ΤΟΠΙΚΟ ΤΥΠΟ !



Με μεγάλη χαρά πήραμε στα χέρια μας το τεύχος Δεκεμβρίου της Φωνής το οποίο αφιερώνει μία σελίδα (σελ.16) αναδημοσιεύοντας αυτούσιο μέρος του διαλόγου που είχαμε με τον εκδότη της εφημερίδας κ. Νίκο Αλεξίου. Ο εν λόγω διάλογος προέκυψε από τα σχόλια που ακολούθησαν το άρθρο μας "ΟΙ ΕΦΗΜΕΡΙΔΕΣ ΤΟΥ ΝΗΣΙΟΥ ΜΑΣ" το οποίο δημοσιεύθηκε στις 12 Νοεμβρίου. Για όσους δεν το έχουν διαβάσει ή θέλουν να ρίξουν μια δεύτερη ματιά το άρθρο βρίσκεται εδώ:
http://aiginites.blogspot.com/2008/11/blog-post_12.html .

Παρασκευή 26 Δεκεμβρίου 2008

ΥΠΟΜΟΝΗ ΜΕΡΙΚΕΣ ΗΜΕΡΕΣ....

Λάβαμε ένα mail από τον Πρόεδρο του Τοπικού Συμβουλίου Κυψέλης ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση στην Κυψέλη μετατίθεται για τις 31-12 λόγω των κακών καιρικών συνθηκών.

Πέμπτη 25 Δεκεμβρίου 2008

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΗ ΓΙΟΡΤΗ ΣΤΗ ΚΥΨΕΛΗ !

Περάστε μια βόλτα την Παρασκευή από την Κυψέλη. Πρόκειται για μια αξιέπαινη πρωτοβουλία. Στην εκδήλωση θα παραβρεθεί και ο γνωστός εικαστικός Κώστας Βαρώτσος. Άνθρωποι με αναγνωρισμένο έργο σαν τον Βαρώτσο υπάρχουν πολλοί στην Αίγινα. Κάποιος από τους δεκάδες καλλιτέχνες που ζουν στο νησί μας μπορεί να είναι και γείτονας σας. Μην διστάζετε να τους "ενοχλείτε" και να τους παροτρύνετε να συνεισφέρουν λίγες από τις γνώσεις τους ή με τις γνωριμίες τους. Εκμεταλλευτείτε τους (με την καλή έννοια βέβαια).

Δευτέρα 22 Δεκεμβρίου 2008

ΟΙ ΑΙΓΙΝΗΤΕΣ ΑΝΑΚΑΛΥΠΤΟΥΝ.....ΤΟΝ ΕΘΕΛΟΝΤΙΣΜΟ!

Αυτή.....



.....αυτή....




...αυτή...


πηγή: aeginaportal.gr

...και αυτή η εικόνα....


πηγή: aeginaportal.gr

...αποτελούν ύψιστα δείγματα εθελοντικής προσφοράς σε έναν τόπο.

Μα καλά, τί πάθαμε στην Αίγινα; Είμαστε άρρωστοι; Είμαστε αθεράπευτα ρομαντικοί; Μας εκμεταλεύεται κάποιος τάζοντας μας λαγούς με πετραχείλια; Τίποτα από όλα τα παραπάνω.
Όχι, οι συντοπίτες μας δεν ανακάλυψαν τον τροχό. Πολύ απλά, ανακάλυψαν την χαρά και την αξία του εθελοντισμού!

Τον τελευταίο καιρό όλο και πληθαίνουν τα παραδείγματα συμπολιτών μας που προσφέρουν εθελοντική εργασία για δράσεις κοινής ωφέλειας. Δράσεις όπως η δενδροφύτευση, η φωταγώγηση του λιμανιού, το θεατρικό της έναρξης των εορταστικών εκδηλώσεων και η ζωγραφική από νέους στο κέντρο της πόλης αποτελούν μερικά από τα πιο πρόσφατα παραδείγματα περί εθελοντισμού. Η ερώτηση που εύλογα προκύπτει είναι ένα μεγάλο γιατί; Δεν αναρωτιόμαστε το λόγο για τον οποίο γίνονται όλες αυτές οι εθελοντικές ενέργειες, αλλά το λόγο για τον οποίο δεν γίνονταν τόσα χρόνια. Υπήρχε τα τελευταία χρόνια στο νησί μας η παροχυμένη νοοτροπία ότι ο εθελοντισμός είναι προνόμιο των εχόντων και μιας κουλτουριάρικης, ξενόφερτης ή αυγουστιάτικης, "ελίτ". Πώς όμως περάσαμε από το ένα στάδιο στο άλλο; Πώς "αφυπνίστηκαν" οι συντοπίτες μας και έφθασαν στο σημείο να αποζητάνε την εθελοντική τους συμμετοχή σε οτιδήποτε είναι πολιτιστικά επικερδές για αυτούς και τα παιδιά τους; Οποιοσδήποτε διαβάζει αυτό το άρθρο δύο απαντήσεις φέρνει στο μπροστινό μέρος του μυαλού του.

Η μία είναι...μαγική και ανεξήγητη. Μπορεί να υποθέσει κάποιος ότι με κάποιο μαγικό ραβδί οι συμπατριότες μας απέκτησαν εν μία νυκτί εθελοντική συνείδηση. Ή, για τους βαθιά θρησκόληπτους, η όλη αλλαγή θα μπορούσε να οφείλεται στην χάρη του Αγίου Νεκταρίου. Τόσες φορές μας έχει φωτίσει με τη χάρη Του, γιατί όχι και τώρα;

Η άλλη απάντηση επικεντρώνεται σε πιο απτούς λόγους. Είναι γεγονός ότι η σημερινή διοίκηση του Δήμου από την πρώτη στιγμή που ανέλαβε τα καθήκοντα της στάθηκε στην συμμετοχή του πολίτη σε ενέργειες ευρείας κλίμακας καθιστώντας τον πρωταγωνιστή στην πρώτη γραμμή και όχι απλό παρατηρητή. Η πρώτη δοκιμή ήταν το καρναβάλι του 2007. Έκτοτε, ακολούθησαν πολλές αξιέπαινες ενέργειες οι οποίες για να λάβουν χώρα καθιστούσαν τους εθελοντές ακρογωνιαίο λίθο του εκάστοτε εγχειρήματος.
Ακόμα και οι καταστηματάρχες κατάλαβαν πως μπορούσαν και αυτοί να συμμετέχουν στο διαρκώς αυξανόμενο σε ένταση εθελοντικό κίνημα. Έτσι είδαμε να αναβιώνει ο πανάρχαιος θεσμός της χορηγίας για να μπορέσει ο Δήμος να ανταποκριθεί υλικά στις εθελοντικές δράσεις τις οποίες εξήγγειλε. Οι έμποροι του νησιού είδαν ότι το να δωρίζεις ύλικά για μία εθελοντική δράση όχι μόνο δεν μειώνει τα έσοδα σου, αλλά ενισχύει την καλή φήμη της επιχείρησης σου, γεγονός που μεσοπρόθεσμα λειτουργεί ευεργετικά. Οι μεγάλες εταιρίες διαθέτουν άλλωστε ειδικά τμήματα, τα επονομαζόμενα και Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης (Ε.Κ.Ε.). Πρέπει όμως σε κάθε περίπτωση ο Δήμος να ευχαριστεί και να αναγνωρίζει την πολύτιμη βοήθεια στους χορηγούς του και στος εθελοντές. Η ευχαριστία, σε δημόσιο ή προσωπικό επίπεδο, είναι η τροφή κάθε εθελοντή. Τροφή που τον τροφοδοτεί με περισσότερη αγαπή για τις επόμενες εθελοντικές του δράσεις. Όλοι όσοι από εμάς βρεθήκαμε στα αθηναϊκά γήπεδα κατά την περίοδο των Ολυμπιακών Αγώνων θυμόμαστε την επαγγελματική στάση των εθελοντών οι οποίοι υπήρξαν άξιοι πρεσβευτές της χώρας μας. Θυμόμαστε όμως ότι μεταξύ των προσπαθειών των αθλητών, οι διοργανωτές μας παρότρυναν από τα μεγάφωνα των σταδίων να ευχαριστήσουμε τους εθελοντές χειροκροτώντας τους ανά τακτά διαστήματα !

Με το άρθρο αυτό δεν υπονοούμε ότι όλα ξεκίνησαν εδώ και δύο χρόνια. Σε καμμία περίπτωση. Η μαγιά υπήρχε. Δεκάδες σύλλογοι και οργανώσεις συμετείχαν σε δράσεις εθελοντικού χαρακτήρα. Έλειπε όμως η συστηματική εποπτεία και η πλαισίωση αυτών των ενεργειών από ένα φορέα πιο μεγάλο, με πιο καθολική αποδοχή ως προς τον θεσμικό του ρόλο. Έπρεπε λοιπόν να έχουμε αλλαγή διοίκησης στο Δήμο για να μπορέσουν οι υπεύθυνοι να αξιοποιήσουν αυτό το ανεκτίμητο ανθρώπινο δυναμικό; Πρόκειται για τους ίδιους ανθρώπους με τα ίδια μυαλά και πριν και μετά τη νέα διοίκηση. Ένα πράγμα όμως φαίνεται να αλλάζει: η θεώρηση των Αιγινητών για τις σχέσεις Δήμου και πολίτη οι οποίες από μονόδρομες αντιλαμβανόμαστε σιγά-σιγά ότι πρέπει να είναι αμφίδρομες.

Πέμπτη 18 Δεκεμβρίου 2008

ΦΟΡΕΣΤΕ ΟΛΟΙ ΤΟΝ ΜΠΛΕ ΦΙΟΓΚΟ !!!

Ο συνάδελφος kapodistrias έστειλε σε όλα τα blogs του νησιού ένα μήνυμα για να εγκαταστήσουν το μπλε banner που γράφει "Στηρίζω την Αίγινα" στις ιστοσελίδες τους. Η ανταπόκριση των διαχειριστών ήταν άμεση. Προεκτείνοντας την σκέψη του kapodistria, σας καλούμε να αντικαταστήσετε όλοι όσοι έχετε λογαριασμό στο facebook την εικόνα του προφίλ σας με αυτό το μπλε banner.
Αντίστοιχη ενέργεια έλαβε χώρα για να τιμηθεί η μνήμη του μικρού Αλ. Γρηγορόπουλου όταν χιλιάδες χρήστες του facebook στην Ελλάδα άλλαξαν τις φωτογραφίες τους με μια μαύρη εικόνα.

Ας δώσουμε και εμείς όλοι, συντονισμένα ένα ηχηρό μήνυμα σε όλους τους φίλους, συντοπίτες και συγγενείς μας που εξακολουθούν να πιστεύουν πως κάνουν καλά με το να ψωνίζουν δώρα από την αγορά του Πειραιά.

200.000 ευχαριστώ!



Τέλος στη διπλοβάρδια!

200.000 ευχαριστώ αξίζουν στους αιρετούς του νησιού μας οι οποίοι αποφάσισαν να διαθέσουν το παραπάνω ποσό από τους μισθούς τους, τους για να γίνουν οι απαραίτητες εργασίες αποπεράτωσης στο ΕΠΑΛ έτσι ώστε να παύσει -προσωρινά- το καθεστώς της διπλοβάρδιας.
200.000 Ευρώ είναι το ποσό που θα εκταμιευθεί από τον ειδικό λογαριασμό που κρατείται και μήνα με το μήνα μεγαλώνει με τους μισθούς του Δημάρχου, των τριών Αντιδημάρχων, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου και του Προέδρου του Λιμενικού Ταμείου.
Όταν το 2006 από το προεκλογικό βήμα ο κ.Κουκούλης είχε προαναγγείλει ότι δεν θα παίρνει το μισθό του σε περίπτωση που εκλεγεί, τότε πολλοί ήταν εκείνοι που είχαν μιλήσει για άκρατο λαϊκισμό.
Ποιός να πίστευε ότι μετά από 2 έτη ανείσπρακτων μισθών, το ποσό που θα είχε συγκεντρωθεί θα έφθανε για να δώσει λύση σε ένα από τα μεγαλύτερα προβλήματα του νησιού μας, τη διποβάρδια;
Αφού λοιπόν οι κρατικές διαδικασίες θα κρατήσουν, όπως συνήθως, αδικαιολόγητα πολύ, η δημοτική αρχή αποφάσισε να πάρει την κατάσταση στα χέρια της και να κάνει τις απαραίτητες μετατροπές μόνη της, με χρήματα των αιρετών και όχι του Αιγινήτικου λαού.

Στόχος είναι μέχρι τις 8 Γενάρη, ημέρα επιστροφής στα σχολεία, να είναι όλα έτοιμα.
Θέλουμε να προειδοποιήσουμε τους επίδοξους "κριτές των πάντων" και να σταθούμε σε ένα σημείο το οποίο ανέφερε ένα μέλος της εκπαιδευτικής κοινότητας στην συνεδρίαση που έλαβε χώρα σήμερα στο Δημαρχείο (για περισσότερες πληροφορίες ανατρέξτε στο video του site της Νέας Εποχής): εάν το έργο δεν τελειώσει στις 8 Γενάρη, μην βιαστεί κανείς να γκρινιάξει και να κάνει το...παπαγαλάκι.

Η παύση της διπλοβάρδιας έχει θετικό αντίκτυπο σε όλο το νησί! Δεν υπάχρει χώρος για διαφορετική άποψη γιατί δεν υπάρχει διαφορετική άποψη. Ας είμαστε, για μια φορά ρε γαμώτο (!), ενωμένοι όλοι για έναν κοινό σκοπό που μας πάει μόνο μπροστά.


Υ.Γ. Κε Δήμαρχε, μην επαναπαύεσαι όμως. Το έργο αυτό είναι προσωρινό. Συνέχισε δυναμικά για το οικόπεδο Αγγελάκη-Ρουκ!

Τετάρτη 17 Δεκεμβρίου 2008

"Ο θάνατος του εμποράκου", του Άρθουρ Μίλλερ ή αλλιώς "Πάμε για ψώνια...μέσα"

Κατ'αρχήν ΧΡΟΝΙΑ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟΥΣ ΔΙΟΝΥΣΗΔΕΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΔΙΟΝΥΣΙΕΣ!

Όπως κάθε χρονιά, έτσι και εφέτος οι συντοπίτες μας επωφελήθηκαν από την αργία για τη γιορτή του πολιούχου του νησιού μας και έκαναν την καθιερωμένη "βόλτα" τους στον Πειραιά και την Αθήνα. Όχι, δεν εκμεταλλεύτηκαν την αργία στην Αίγινα για να δούνε μία θεατρική παράσταση στη πρωτεύουσα. Όχι, δεν πήγαν σε γιατρό για εξετάσεις. 'Οχι, δεν πήγαν για εξετάσεις αγγλικών ή γαλλικών.

Πολύ απλά...πήγαν για ψώνια "μέσα"!

Τί και αν έγινε τόσος ντόρος τις τελευταίες ημέρες σχετικά με την στήριξη της τοπικής αγοράς; Τί και εάν κυκλοφόρησαν αφίσες στα κατστήματα και τους δρόμους με αυτή την παραίνεση;

Κακά τα ψέματτα! Το στοίχημα ήταν η σημερινή ημέρα και αυτό χάθηκε!

Με πολύ ευχαρίστηση παρατηρήσαμε ότι όλα τα blogs που ασχολούνται με την καθημερινότητα του νησιού μας είχαν αναφορές στο συμβάν. Ενδιαφέρον παρουσιάζει το άρθρο του Κερκέζου στην ιστοσελίδα της Νέας Εποχής, το οποίο αναρτήθηκε αυτούσιο και απο τους συνάδελφους aeginafreegold-ίτες στο blog που διατηρούν.
Στο εν λόγω άρθρο ο Κερκέζος πρότεινε μία πολύ ωραία ιδέα που ελπίζουμε να εφαρμοστεί στην επόμενη αργία. Πρότεινε να στηθεί ένα περίπτερο από την Επαγγελματική Ένωση στο λιμάνι απέναντι από το σημείο στο οποίο δένουν τα πλοία. Προέταξε την ευαισθητοποίηση των συντοπιτών μας μέσω της...ντροπής. Συγκεκριμένα γράφει:"Και το μεσημέρι όταν θα επέστρεφαν από το «επάρατο» κέντρο οι ταλαιπωρημένοι επιδρομείς με γεμάτα τα χέρια σακούλες, μια κονκάρδα που θα έγραφε «αγαπώ το νησί μου στηρίζω την αγορά του» και ένα μικρός πάγκος με κεράσματα και μουσική στο λιμάνι, θα γέμιζε ενοχές και προβληματισμό τους συμπολίτες μας." Είναι μια αρκετά τολμηρή πρόταση αλλά "όπου δεν πίπτει λόγος πίπτει ράβδος".


Από την άλλη υπάρχει μια -μικρή- μερίδα της κοινής γνώμης που, αντίθετη σε αυτή την πρόταση, διατείνεται ότι η αγορά της Αίγινας είναι πανάκριβη και ασύμφορη. Αυτό πριν μία δεκαετία μπορεί να ήταν εν μέρει αληθές. Η αγορά του νησιού όμως άλλαξε πολύ από τότε. Άνοιξαν καταστήματα που είχαν στα ράφια τους τις πολυπόθητες "μάρκες" τις οποίες ο Αιγινήτης δεν μπορούσε να βρει. Πολλές από τις μάρκες αυτές πωλούνται πλέον στην ίδια τιμή με τη πρωτεύουσα γιατί πολύ απλά οι εισαγωγείς τους εφαρμόζουν τις λεγόμενες "μαρκέ" τιμές.
Από την άλλη οι τιμές των ακτοπλοϊκών εισιτηρίων δεν αποτρέπουν τους Αιγινήτες από το να κάνουν την "εορτοβόλτα" τους στην Αθήνα. Αλήθεια, έχει σκεφθεί ποτέ μία μητέρα με δύο παιδιά πόσα χρήματα πρέπει να ξοδέψει για μια μονοήμερη εκδρομή "μέσα"; 3 εισιτήρια x 9,5€ και άλλα 3 με 9€ μας κάνουν 55,5€! Εάν οι διαδρομές αυτές γίνουν με flying τότε αγγίζουμε τα 100€! Εάν σε αυτά προσθέσουμε και φαγητό για τρία άτομα τότε φθάνουμε στα 150-200 Ευρώ. Σε παλιές καλές δραχμούλες 50.000-67.000! Μόνο για να πάει και να γυρίσει στον Πειραιά μία τριμελής οικογένεια! Αυτά τα χρήματα θα μπορούσαν να ισοσκελίσουν τις -ενδεχόμενες- διαφορές στις τιμές μεταξύ των καταστημάτων του Πειραιά και της Αίγινας.
Έχουμε ένα πανέμορφο ιστορικό κέντρο στο οποίο μπορεί να κάνει κάποιος τα ψώνια του πεζός και ανενόχλητος από αυτοκίνητα και μηχανάκια. Έχουμε ευγενικούς και πρόθυμους καταστηματάρχες. Έχουμε όμως και συνήθειες ετών που πρέπει να αποβάλουμε...
Είναι γνωστό ότι το χρήμα ακολουθεί κυκλική πορεία, αρχής γενομένης όμως από το σημείο στο οποίο θα το...πρωτοαφήσεις.


Δεν θα σταθούμε στην απουσία της Επαγγελματικής (όπως αυτή αναφέρεται στο άρθρο της Νέας Εποχής). Αναντίρρητα, χρειάζεται τόλμη και φαντασία. Θα δώσουμε μία τελευταία ευκαιρία σε αυτή την Ένωση να αποδείξει ότι βρίσκεται κοντά στον πολίτη και όχι..απέναντι από τον Δήμο. Δεν μας ενδιαφέρουν οι διενέξεις του κ.Παπαργύρη με το Δήμο. Εντύπωση προκαλλεί άλλωστε η αποκάλυψη του Δήμαρχου για τις οφειλές του Προέδρου της Επαγγελματικής προς το Δήμο (http://www.neaepohi.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=979:r-&catid=81:news&Itemid=198). Μακριά από όλους τους απλούς Αγινήτες τέτοιου τύπου διενέξεις.


Ελπίζουμε να περάσει το μήνυμα ότι οι Αιγινήτες μπορούν, και πρέπει, να αλλάξουν αγοραστικές συνήθειες. Πρέπει να είναι η τελευταία χρονιά που γίνεται αυτό. Μακάρι να βλέπουμε στο μέλλον εικόνες σαν και αυτές που ακολουθούν όλο και πιο σπάνια στο λιμάνι της Αίγινας.



Ώρα 12 και 45 το μεσημέρι και μόλις έχει φθάσει το F/B΄Άρτεμις στην Αίγινα...





Υ.Γ. Τη "μάχη της σακκούλας" κέρδισαν πάντως τα καταστήματα Jumbo (παιχνίδια) και τα καταστήματα Sprider (ρούχα).

Κυριακή 14 Δεκεμβρίου 2008

ΝΕΟΙ ΚΑΔΟΙ ΜΕ ΑΥΤΟΜΑΤΟ ΑΔΕΙΑΣΜΑ ΤΟΥ ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΟΥ ΤΟΥΣ ΠΡΟΣ...ΤΗ ΘΑΛΑΣΣΑ



Λάβαμε αυτές τις φωτογραφίες από το λιμάνι. Κάποιος/α έχει πέταξε στον κάδο σκουπιδιών μεγάλες μαύρες σακούλες σκουπιδιών γεμάτες με υγρά αγνώστου προελεύσεως τα οποία έφθαναν μέχρι τη θάλασσα....

Τρίτη 2 Δεκεμβρίου 2008

ΚΥΨΕΛΗ



Το Σάββατο 6 Δεκεμβρίου 2008, το Τοπικό Συμβούλιο Κυψέλης διοργανώνει ανοιχτή συζήτηση με θέμα τον "Χωροταξικό Σχεδιασμό της Κυψέλης". Ο Πρόεδρος του Τοπικόυ Συμβουλίου θα επιχειρήσει, ανήμερα της ονομαστικής του εορτής, να παρουσιάσει στο ευρύ κοινό της Κυψέλης το πως έχουν τα πράγματα σχετικά με το χωροταξικό, τις χρήσεις γης και τον πολυαναμενόμενο πολεοδομικό σχέδιο του νησιού, ο οποίος ελπίζουμε πως βρίσκεται στα τελευταία στάδια σχεδιασμού. Είναι σίγουρο πως με αφορμή αυτή την πρόσκληση, πολλοί είναι εκείνοι που θα θελήσουν να παρεκλίνουν από το θέμα για το οποίο κλήθηκαν. Αναμένονται λοιπόν να εμφανιστούν: 1) εργολάβοι οικοδομών που έχουν αντιπαραθέσεις και που αλληλομηνύονται 2) ο πρώην Δήμαρχος, Κυψελιώτης στην καταγωγή, ο οποίος είναι σίγουρο ότι θα ζητήσει το λόγο 3)αρκετοί δημοτικοί σύμβουλοι της συμπολίτευσης καθώς η Κυψέλη είναι το μόνο από τα τέσσερα χωριά της περιφέρειας που κέρδισε ο κ. Κουκούλης. Πολλοί λένε μάλλιστα πως η Κυψέλη έβγαλε Δήμαρχο στις τελευταίες εκλογές, αφού εκεί μειώθηκε αισθητά η δύναμη του κ. Μούρτζη.

Οι aiginites θα θέλαμε να ξεκινήσουμε μια κουβέντα γώρω από το οτιδήποτε μπορεί να ενοχλεί του Κυψελιώτες στον τόπο τους.

Τί θα θέλατε λοιπόν να αλλάξει στην Κυψέλη;
Ποιά η γνώμη σας για τα ζητήματα που αφορούν στον χωροταξικό σχεδιασμό;
Ποιά η γνώμη σας για το κομμάτι της Κυψέλης που εμπεριέχεται στην απόφαση της αρχαιολογίας για την "προστασία της Παληαχώρας";

Τα θέματα είναι πολλά και καυτά! Ο λόγος σε εσάς!


Υ.Γ. Για να μην γίνει η Κυψέλη.....Χαλασμένη.